Jakie wino do deserów?

Najnowsze wpisy

Wiele osób uważa, że wino podawane do deseru powinno być słodkie i lekkie. W rzeczywistości, najlepszym sposobem na wybranie wina, które uzupełni Twój deser i przeniesie doznania smakowe na najwyższy poziom jest odpowiednie dopasowanie typu posiłku do rodzaju wina. Ogólną zasadą, o której należy pamiętać podczas wyboru wina do deseru jest stawianie na trunek odrobinę słodszy od posiłku. Ta zasada jednak nie działa w każdym przypadku. Jak zatem wybrać najlepsze wino do deserów, aby było ono – nomen omen – wisienką na torcie? Podpowiadamy.

Rodzaj deseru

Byłoby zbyt łatwo, gdyby podczas doboru wina do deseru kierowano się wyłącznie jedną zasadą mówiącą o słodszym smaku wina trunku od potrawy. Prawda jest taka, że podobnie jak w przypadku dań obiadowych, różne wina będą pasować do innych potraw. W przypadku deserów inne wino wybierzemy do słodkiego czekoladowego fondant, a inne do lekkiego i subtelnego w smaku crème brûlée. Zanim kupisz wino, zastanów się co zaserwujesz na deser. 

Czekolada 

Dobrze przygotowane czekoladowe desery posiadają bardzo głęboki, intensywny smak. Czekoladowe brownie lub ciepły fondant będą idealnie współgrać z ciemniejszym winem, które jest bogatsze w smaku. Czekolada, ze względu na swoją konsystencję może skutecznie przejąć kubki smakowe, dlatego wino musi być wystarczająco mocne, aby przebić się przez jej słodko-gorzki smak. W tym przypadku dobrze jest wybrać wino z wysoką kwasowością. Wina wytrawne o owocowej nucie – jeżyny lub maliny czy wiśni doskonale skomponują się z głębokim smakiem czekolady. Do białej czekolady z kolei warto dobrać słodkie, aromatyczne wina, takie jak tokaje czy wina musujące.

Desery owocowe

Smak ciast owocowych może zatracić się, kiedy podamy do nich ciężkie, słodkie wina. Jeśli zwieńczeniem uroczystego obiadu ma być ciasto jabłkowe lub inny owocowy deser, zdecyduj się na półsłodkie wino, o nieco bardziej subtelnym smaku i aromacie niż ciężkie wina wytrawne. Do pucharów lodowych i deserów z lodami i bitą śmietaną warto dopasować wina słodkie, białe. Z kolei ciasta owocowe z kwaskową nutą będą zachwycać smakiem w połączeniu z białym winem musującym o cytrusowym aromacie. W tym przypadku warto postawić na muscat.

Panna cotta

Muscat sprawdzi się również w przypadku północnowłoskich deserów uwielbianych przez miliony osób na całym świecie. Muscat występuje w wielu odmianach – od słodkich po bardziej pikantne i intensywne w smaku warianty. Do panna cotty wybierz wino o odpowiedniej gęstości z lekko kwiatowymi nutami, aby wzmocnić smak subtelnego deseru.

Orzechy, karmel

Orzechowe i karmelowe desery również mają swoich miłośników na całym świecie. Praliny, czy doskonałe w smaku musy karmelowe mają rozpływającą się konsystencję, dlatego warto skomponować je z winami deserowymi o pełnym aromacie i pikantnym smaku.

Jakie wino do deserów?

Znajomość właściwego połączenia wina i deseru jest niezbędna, aby całość zachwycała smakiem. Zdarza się, że doceniamy smak i aromat deseru i wina osobno, ale ich połączenie wydaje się być nietrafione. Odpowiednio dobrany trunek do posiłku powinien go uzupełniać, niezależnie czy jest to danie główne czy deser. Prawdą jest, że każde wino ma swój własny poziom tanin i kwasowości, dlatego nie będzie komponowało się idealnie z każdym rodzajem potrawy. Jeśli zatem planujesz uroczystą kolację ze słodkim poczęstunkiem, zastanów się, jakie wino do deserów podasz na stół. W innym przypadku, nie uzyskasz spektakularnego efektu, a Twoi goście nie poznają się w pełni na Twoich kulinarnych i sommelierskich umiejętnościach.